Dit moet je weten als je gaat roadtrippen door Europa!

Hoe bereid je je voor op een reis dat alleen maar onbekende bestemmingen kent? De afgelopen maanden heb ik het mijzelf veel afgevraagd. Een roadtrip door Europa. Waar moet je beginnen? Letterlijk. Precies een maand geleden zaten Maurits en ik in de auto onderweg naar onze eerste bestemming.

Vol adrenaline lieten we ons huisje voor drie weken achter om Europa te ontdekken en zelfs op dat moment kon ik mij nog steeds niet beseffen wat voor een vakantie dit zou gaan worden. Is alles geregeld? Hebben we ons goed ingelezen? Hebben we genoeg bij ons? Achteraf kan ik op iedere vraag kort maar krachtig antwoorden met ‘nee’. We hadden niet álles geregeld, we hadden zeker wat dingen over het hoofd gezien en we hadden absoluut niet alles bij ons. De eerste tip is dan ook: Je kan ter plekke veel dingen regelen, kopen en checken, dus de controle moet je enigszins loslaten als je onderweg bent. De roadtrip was niet alleen een fucking vette vakantie, maar het was ook een enorme levensles. Om niet hulpeloos aan dit avontuur te beginnen deel ik onze tips die je een handje kunnen helpen met het plannen en uiteindelijk het maken van een roadtrip.

1. Afstrepen van je bucket list!
Tijdens het plannen van de roadtrip kregen we regelmatig de opmerking ‘Drie weken in een auto rijden. Dat is toch geen vakantie?’ of ‘Ik zou het niet doen hoor. Dat is toch zonde van je rust?’. Ik heb de eeuwige jeuk gekregen van dit soort uitspraken. Mensen houden van controle, zekerheid en zijn angstig voor het onbekende. Vooral als het om een vakantie gaat. Een roadtrip is alles behalve zekerheid. Als je zonder enige verwachting aan de reis begint dan kan het avontuur alleen maar groter worden. Eenmaal weer terug in Nederland realiseerden we ons pas wat we hadden meegemaakt. We hadden in zo’n korte tijd zo veel verschillende culturen leren kennen, omgevingen gezien en mensen ontmoet. De herinneringen en het avontuurlijke, onbevangen gevoel konden alleen wij van elkaar begrijpen. Laat jezelf dus nooit beïnvloeden of ompraten! Hoe goed de bedoeling ook kan zijn, want als we geluisterd hadden naar deze opmerkingen liepen we een enorme ervaring mis. 

2. Plannen of je neus volgen
Er zijn twee opties voor een roadtrip. Wil je de route van te voren uitstippelen en direct alle accomodaties boeken zodat je er zeker van bent dat je een slaapplek hebt? Of ben je van plan in de auto te stappen, je neus te volgen en ter plekke een overnachting te regelen? Wij kozen voor optie drie. We stippelden de route globaal uit en regelden de dag van te voren een overnachting. Op deze manier leef je écht van dag tot dag, wordt je ook niet bij een accommodatie verwacht en staat er dus niks vast.

Ons plan was om in drie weken een rondje te maken door Europa. Via Duitsland naar Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Luxemburg en weer terug naar Nederland. Het leek ons fijn om in ieder geval een slaapplek te hebben bij de eerste bestemming. De dag voor de grote reis begon boekten we een hotelletje in Berlijn. Dit was ook meteen het enige wat we thuis hebben geboekt. Van Berlijn, Praag en Wenen wisten we zeker dat we deze steden wilden bezoeken, maar op de laatste avond in Wenen was het opeens een raadsel wat we die dag daarna zouden gaan doen. Gingen we Kroatië meepakken of reden we toch door naar Italië? Leuke side note: Rond middernacht boekten we toch een appartementje in Kroatië en reden we die dag daarna via Slovenië naar het Kroatische havenstadje Reijka.

3. Vignetten, milieustickers, tolwegen en andere zaken 
Ieder land heeft zijn eigen wetten en regels. Zo bestaan er tolvignetten die je op de vooruit van je auto plakt als bewijs dat je wegenbelasting betaald, milieustickers die bedoelt zijn voor milieuzones in een land en natuurlijk de tolwegen. Naast deze drie belangrijke zaken is het ook verplicht om een aantal voorwerpen in de auto te hebben als je door Europa reist. Dit zijn bijvoorbeeld alcoholtesters, veiligheidshesjes en een gevarendriehoek. Op de site van ANWB is per land aangegeven wat je mee moet nemen in de auto.
Rij je zonder tol-of milieusticker het land in, dan ben je strafbaar (uhu..). Het is dan ook echt een opluchting dat je bij het laatste tankstation voor de grens van een land nog een vignet kan aanschaffen! #lifesavers. De prijs van een tol-en/of milieuvignet ligt tussen de €5 á €15, dus voor het geld hoef je het zeker niet te laten. Na je vakantie heb je ook nog eens de vooruit van je auto flink versierd met stickers, want ja.. ook de stickers moeten op de juiste manier worden opgeplakt.

Omdat we tijdens de roadtrip de regels, wetten, tol-en milieuvignetten drieduizend keer hebben vervloekt heb ik hieronder een overzicht gemaakt van de landen waar een tol-en/of milieuvignet verplicht is. Voor meer informatie kan je natuurlijk altijd terecht bij de ANWB.

 • Duitsland: Milieusticker (nodig voor centra’s van grote steden, zoals Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt, Hannover, Keulen, Osnabrück en München)
 • Tsjechië: Tolvignet
 • Oostenrijk: Tolvignet
 • Slovenië: Tolvignet
 • Kroatië: Tolwegen, geen tolvignet nodig
 • Italië: Tolwegen en milieusticker (nodig voor centra’s van grote steden, zoals Rome, Milaan, Bologna, Verona, Turijn)
 • Frankrijk: Tolwegen en milieusticker (nodig voor centra’s van grote steden, zoals Parijs en Lyon. Deze sticker is alleen verkrijgbaar via de site van de Franse overheid en hoort twee weken voor vertrek aangeschaft te worden. Te laat met aanvragen? Wij kregen een mailtje waarin een barcode stond. Deze konden wij uitprinten en op het dashboard van de auto plakken. Deze barcode was op dat moment onze ‘milieusticker’ en direct het bewijs van de aankoop)
 • Luxemburg: Geen tolwegen of vignetten nodig!

4. Google Maps is je beste vriend
Download voor vertrek de kaarten van Google Maps. Op deze manier konden we ook offline de navigatie gebruiken. Ook handig: Door Google Maps zijn wij tijdens de hele roadtrip niet in een file terecht gekomen. Het zoekt de snelste route op zonder files en je kan er zelfs tolwegen meer vermijden. Wel zo lekker, toch?

5. Check, check, dubbel check
Je geliefde vierwieler gaat veel kilometers maken tijdens een roadtrip. In drie weken hebben wij ruim 4.000 kilometer afgelegd en dan is het wel zo’n fijn idee als de auto goed werkt. Laat de auto en de verzekeringen dus nog even controleren voor je vertrekt.


Praktische tips:

1. Neem een tentje mee. Wie weet komt het van pas én het maakt het avontuur natuurlijk helemaal compleet.
2. Sla voor dat de reis begint voldoende voedsel in voor onderweg, zoals koekjes, chips, toastjes en smeer broodjes voor als je een pitstop gaat maken. Ook namen wij een elektrische koelbox mee voor de drankjes, maar ook voor fruit, komkommer, tientallen flesjes water en Italiaanse pesto (in ons geval hihi). Als je dan toch op een camping belandt is het helemaal ideaal om ’s avonds een koud biertje uit de koeling te pakken. Echt een aanrader!
3. Je kent vast die doorzichtige, mini reisverpakkingen wel als je gaat vliegen. Deze zijn erg handig om te vullen met product waarvan je niet de hele fles nodig hebt. Zo vulde ik twee flesjes met afwasmiddel en wasmiddel. In drie weken tijd verzamel je heel wat vuile was. Ondergoed, bezweette t-shirtjes, strandlakens die onder het zand zitten en handdoeken kan je nou eenmaal niet voor eeuwig gebruiken. Zo kan je in een hotel, appartement of op de camping makkelijk de (af)was doen.
4. Zorg dat je kleingeld bij de hand hebt. Vooral in Tsjechië, Oostenrijk en Kroatië is het niet altijd mogelijk om bij een ticketloket of een lokaal eettentje te pinnen. Ditzelfde geldt voor tolwegen.
5. Om te zorgen dat de auto netjes blijft is het handig om pedaalemmerzakjes mee te nemen om je afval kwijt te kunnen. Daarnaast zijn reinigingsdoekjes/babydoekjes of tissues ook erg fijn om bij je te hebben. Ook om jezelf even op te frissen. Just saying..
6. Maak een EHBO kit met o.a. (blaren)pleister, jodium, paracetamol, een schaartje en een verbandje. Ook kocht ik bij de Action een reissetje met tools voor insectenbeten. Het zou toch vervelend zijn als je gebeten wordt door een teek en je hebt niks om het te verwijderen..
7. Neem je random reader mee.
8. Zorg voor een autolader om tijdens het rijden meerdere telefoons op te laden. Met onze telefoon bepaalden we grotendeels de reis, boekten we onze verblijfplaats en zochten we ter plekke belangrijke informatie op.
9. Ik twijfelde om een reiswaterkoker aan te schaffen. Had ik het maar gedaan, want wat was een eigen gefilterd bakje koffie lekker geweest.
10. Tijdens een road trip leef je echt uit je koffers en tassen. Wanneer je bij je accommodatie aankomt is er eigenlijk geen tijd om al je kleren netjes op te hangen en je toiletartikelen uit te stallen. Voor je het weet moet je je boeltje weer inpakken. Zorg er dus voor dat je je tassen redelijk geordend houdt. Zo had ik een aparte toilettas met toiletartikelen, een tas voor kleding, een toilettasje met ‘schoonmaakspullen’ (reinigingsdoekjes, tissues, afwasmiddel, wasmiddel etc.), een EHBO-kit, een speciale tas met keukenartikelen (bestek, bekers, thermoskan, theedoeken, een teiltje etc.) en mijn handtas. Je kan natuurlijk zo veel meenemen als je zelf wil, maar ik vond het erg handig om te weten in welke tas ik moest zoeken als ik mijn haarborstel wilde hebben.


Bespaar-tips:

1. Check in welke landen je goedkoper kan tanken. In Italië betaal je voor diesel €1,70 per liter en in Luxemburg is dat €1,10 per liter! Wij hadden het geluk dat we met onze Volkswagen Polo maar drie keer (!) hoefden te tanken over de gehele trip, doordat we de prijzen bij de tankstation checkten. In kleine dorpen tanken in plaats van langs de snelweg kan ook heel wat schelen.
2. Door een dag van te voren een hotel, appartement of camping te boeken kwamen we erachter dat dit veel goedkoper is. Voor twee nachten betaalden we gemiddeld €100,- voor twee personen. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil, maar wij kozen dan ook bewust voor geen luxe verblijven. Op deze manier waren we deze roadtrip ongeveer €350,- p.p. kwijt voor alleen accomodaties.
3. Wees creatief met het avondeten. In Berlijn keken we op straat de WK-finale onder het genot van een patatje met curryworst, in Wenen kwamen we terecht op een foodfestival waar we voor nog geen €15,- twee hamburgers aten en op de camping kochten we kleine hapjes, sneden we groente, fruit en stokbrood. Voor nog geen €5,- brouwden we ons avondmaal in elkaar.
4. In Wenen hebben we de hele middag rond gestruind in de tuin van Schloss Schönbrunn, het paleis van Sissi. Om het paleis van binnen te bekijken kost een ticket ongeveer €30,- en kom je terecht in een wachtrij van ruim twee uur, terwijl je voor de gigantische tuin niks hoeft te betalen en je zo door kan lopen.
5. Een veel gedeelde tip als het gaat om besparen, maar het is wel zo. Stap zijstraatjes in om een drankje te drinken in plaats van op dat ene bekende plein de hoofdprijs te betalen. Je ontmoet ook nog eens locals, hoort mooie verhalen en er is persoonlijke aandacht voor je.

Dit waren, in grote lijnen, onze tips ter voorbereiding op een road trip. Heb ik je al enthousiast gemaakt? Er is namelijk nog zo veel te vertellen over het maken van een road trip. Blijf de blog in de gaten houden, want vanaf vandaag schrijf ik iedere week een uitgebreid artikel over de bestemmingen van onze reis.

TwitterInstagramFacebookBloglovin

 

1 Reactie

 1. 15 augustus 2018 / 21:49

  Heel leuk dat je dit deelt en heel herkenbaar, dit hebben wij vorig jaar ook gedaan!

Geef een reactie