Roadtrip door Europa | Eerste bestemming: Berlijn

Het is alweer bijna een maand geleden dat wij thuiskwamen van onze avontuurlijke roadtrip. Het voelt dan ook eeuwen geleden dat we met de volgepakte auto vertrokken en aankwamen bij de eerste bestemming, Berlijn. Het was voor ons beiden de allereerste keer in deze historische en, tegenwoordig onder jongeren, erg populaire stad. Maar waren wij net zo enthousiast over deze Duitse stad? Lees snel verder over onze 48 uur in Berlijn. 

Overnachting
De dag voor ons vertrek boekten we voor twee nachten een kamer bij hotel Comet aan de Kurfürstendamm, een eindeloos lange, drukke winkelstraat. Eenmaal bij aankomst stapten we uit de auto en stonden we, net als in een tekenfilm, met open mond en onze koffers in onze handen te staren naar het reusachtige, witte gebouw. Voor de receptie moesten we een aantal etages hoger zijn. Eenmaal op onze hotelkamer keken we elkaar benauwd aan en kon je een speld horen vallen. “Hoeveel moorden zouden er hier gepleegd zijn?” vroeg ik met een zenuwachtig lachje aan Maurits. Bij iedere stap kraakte de ruimte, de vloer zat onder de donkere vlekken en het plafond was immens hoog. De grijze, kille binnenplaats als uitzicht maakte mij alleen maar nerveuzer. Wie de film Berlin Syndrome heeft gezien kan het wellicht begrijpen.. Maar uiteindelijk hebben we de twee nachtjes overleefd. Een aanrader vind ik het in ieder geval.

Wat te doen in Berlijn?

» Berlijnse Muur
Berlijn is een moderne stad, maar onbewust linken we het al snel aan oorlog en geweld. Dat is ook niet zo gek. Op verschillende locaties in de stad staan overgebleven delen van de Berlijnse Muur waardoor je keer op keer weer geconfronteerd wordt met de geschiedenis van de stad.

Het oosten en westen van Duitsland werd in 1961 van elkaar gescheiden toen de bouw van de Berlijnse Muur werd afgerond. De hoofdstad kreeg in de tijd van de Koude Oorlog een betonnen muur die overloop tussen het oosten en westen moest tegengaan. De muur werd behangen met prikkeldraad en op talloze plekken werden soldaten neergezet. Mensen die over wilden steken moesten langs de grensbewaking, maar dat was erg uitzonderlijk! Het duurde tot 1989 voordat de Berlijnse Muur uiteindelijk neerging.

Oorspronkelijk stond er ruim 45 kilometer muur in de Duitse hoofdstad wat aan de Bernauerstraße (de buitenwijk van Berlijn) nog duidelijk zichtbaar is.

De Berlijnse muur aan de Bernauerstraße.


» Checkpoint Charlie
In de Friedrichstraße staat voormalige grensovergangspost Checkpoint Charlie dat werd gebruikt tijdens de Berlijnse Muur. Checkpoint Charlie stond precies op de grensovergang tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Tegenwoordig is de plek erg toeristisch en moet je de verklede soldaten met hun telefoontjes éven wegdenken..

Grensovergangspost Checkpoint Charlie aan de Friedrichstraße.


» Holocaustmonument
Een van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn vind ik persoonlijk het Holocaustmonument. Het monument is in 2005 geopend om de Joodse bevolking die in de Tweede Wereldoorlog is vermoord te herdenken en bestaat uit betonnen blokken waar je doorheen kan lopen. Als je langs de blokken loopt, zou je het gevoel moeten krijgen wat de joden hadden in de concentratiekampen. De smalle paatjes, eindeloze gangen en hoge de blokken geven je een gedesoriënteerd gevoel. Je vindt geen uitweg.Holocaustmonument aan de Cora-Berliner-Straße.


» Olympisch Stadion Berlijn
De laatste dag twijfelden we over twee activiteiten. We wilden graag naar het verlaten vliegveld Tempelhof Airport of het beroemde Olympisch Stadion. Uiteindelijk kozen we voor dat laatste. Het stadion ligt in het westen van Berlijn en is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. In dit stadion worden verschillende wedstrijden en concerten gehouden, maar staat vooral bekend om de geschiedenis. Adolf Hitler was hier VIP-gast en groette de spelers tijdens de Olympische Spelen van 1936 vanaf het balkon. Voor ongeveer €7,- krijg je een indrukwekkende en leerzame rondleiding door het stadion.

Een typisch toeristisch kiekje bij het stadion.


Wat te eten in Berlijn?

» Ontbijt bij Cafe Cappuccino
Helaas zat er geen ontbijt bij ons hotel inbegrepen, dus zochten we leuke eettentjes op in de stad om de ochtend in Berlijn goed te beginnen. Om de hoek van ons hotel kwamen we het gezellige terras van Cafe Cappuccino tegen en oh, wat was ik blij dat ze iets fris en gezonds op de kaart hadden staan in plaats van al die mega menu’s met gebakken suikercroissants. Ik koos voor kwark met heerlijk, vers fruit!

Cafe Cappuccino aan de Neue Grünstraße.


» Foodtrucks en typisch Duits
Eenmaal in Berlijn moet je curry- en bradwurst hebben gegeten. Tijdens de WK-finale aten we dan ook traditioneel curryworst met patat en een Berliner Kindl biertje. Onwijs gezellig, goedkoop, maar vooral erg gezellig!


Creatief zijn met het avondeten.


» Restaurant & Grill TERAS
Nog een verborgen eettentje. De uitstraling was niet heel bijzonder, maar het eten was zó goed. Voor nog geen  €20,- kregen we twee goed gevulde borden pasta en vier drankjes.

TERAS aan de Wilhelmstraße.


Berlijn is een schitterende stad met een rijke geschiedenis. Het is modern, maar af en toe loop je tegen een prachtig oud gebouw aan. De Duitse stad gaf ons niet dat ‘hippe’ gevoel waar het de laatste tijd ook om bekend staat, maar misschien is dit terug te vinden in het nachtleven van Berlijn.

Op naar bestemming twee: Praag!

TwitterInstagramFacebookBloglovin

Geef een reactie